debutant

 • Les om vår ferske debutant Tone Lund

   

  I juni debuterte forfatter Tone Lund med boken «Jenta som ville fly» på Lyst forlag. Handlingen satt til Frøya, samt i Trondheim og i Tromsø. Derfor ble hun nylig intervjuet av avisen Hitra-Frøya. Der forteller hun blant annet:

  - Det er en oppvekstroman fra 60-tallet. Jeg tror mange på min alder vil kjenne seg igjen i det som skjer. Vi hadde for eksempel en jukeboks i stua og det har preget boken. Jeg har brukt en del musikkreferanser fra det tiåret, sier hun.

  tone lund i hitra

  Om boken:

  Da Liv ser et fly som blir hengende fast i et tre bortenfor bestemorens hus, blir hun ivrig og forteller om det til de voksne. Hun får ingen respons, og blir trist og lei seg. Hvorfor får hun ikke ta del i de voksnes verden? Hvorfor er de ikke interessert i henne? HUn bestemmer seg for å bli flyver når hun blir stor. DA skal hun fly så høyt at de voksne ikke får tak i henne, selv om de gjerne vil.

  En nær og billedrik fortelling om ei lita jentes oppvekst på 60-tallet.

  Boken kan bestilles hos din lokale bokhandel, eller direkte i vår nettbutikk her: http://forlagshusetivestfold.no/jenta-som-ville-fly-tone-lund

 • Les om vår tøffe debutant Silje Engbråten og boken "Bestefars lange armer" i Varden

  silje i varden

  Nå kan du lese om vår debutant Silje Engbråten og hennes tøffe historie i Varden, en historie som hun har omskrevet til dikt. I forrige uke debuterte hun med diktboken "Bestefars lange armer."

   

  OM BOKEN:
  Bestefars_lange_armer_side6

  Silje Engbråtens diktsamling "Bestefars lange armer" forteller en rystende historie om overgrep. Men disse diktene handler om noe mer: De handler om å finne styrke til å komme videre. Og om at kjærlighet finnes, tross alt.

  LANSERING:

  Søndag 31. mars kl 16:00 inviterer Silje Engbråten til lansering av den sterke diktboken "Bestefars lange armer", på Megafon i Skien. Alle er selvsagt hjertelig velkommen, dog er det 18 års aldersgrense. 

  Har du ikke anledning til å komme på lanseringen, kan du kjøpe boken i vår nettbutikk

   

 • Les intervju med debutant Kristine Hardeberg i Oppland Arbeiderblad

  I Oppland Arbeiderblad kan du lese intervju med vår absolutt ferskeste debutant. Kristine Hardeberg. Forfatteren av den medrivende og spennende romanen "De uskyldige."kristine hardeberg i oppland arberiderblad

  Romanen var først antatt ved et annet og langt større forlag enn oss, men da redaktøren der sluttet, ble prosjektet midlertidig kansellert. Etter å ha slikket sårene ett års tid, gjorde Kristine ett nytt forsøk og sendte manuset til oss. Det er vi selvfølgelig veldig glad for!

  Glad er vi også for denne uttalelsen i intervjuet:

  LIV forlag er et lite og ganske nytt forlag, men hjelpe meg for en forskjell! Der ble jeg tatt seriøst fra dag en og fikk en fantastisk redaktør. Hun var som verdens strengeste norsklærer, men det var akkurat det jeg trengte, sier Hardeberg.

  Om romanen:

  Sandra, en kvinne i 30-årene, har et sterkt behov for å finne faren sin. En sommerdag i 1995 legger hun ut på en reise fra en liten bygd på Vestlandet til Firenze i Italia, byen som er hennes eneste spor. Jakten på faren skal vise seg å avsløre sjokkerende hemmeligheter om ikke bare ham, men begge foreldrene. Under buegangene i Europas aller første barnehjem opplever hun hvordan historie og nåtid henger sammen.

  Parallelt med Sandras historie følger vi også Teresa, en oppvakt jente i frigjøringskrigens Italia. Hennes største drøm er å få en utdannelse, men 1859 er året hvor store omveltninger skjer, både i landet og i Teresas liv. Muligheter og begrensninger går hånd i hånd, og følgene blir skjebnesvangre for henne - og for Sandra.

  La deg forsvinne inn i de trange gatene i en av de viktigste italienske renessansebyene i denne gripende slektsromanen som portretterer både skjørheten og styrken i det å være en familie.

  Romanen kan bestilles hos din lokale bokhandel, eller direkte i forlagets nettbutikk her: http://forlagshusetivestfold.no/de-uskyldige-kristine-t-g-hardeberg

   

   

   

 • Velkommen til lansering av "Silkekongen" på Skien Bibliotek 06. desember

  Skuespiller Jeanne Bør debuterer i disse dager som forfatter med boken "Silkekongen." Boken er allerede i salg, men den offisielle lanseringen skjer på Skien bibliotek den 6. desember. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen!

  lanseringsbilde silkekongen

  Om boken:

  silkekongen-cover_sisteI årevis har Selda Mørk slitt i skyggene for ektemannen, stjerneforfatteren Juster Mørk. I takt med hans stadig økende ego, har Selda krympet. Da hun finner Juster til sengs med en ivrig fan i herskapshuset på Frogner, rømmer hun til familiehytta i Kragerø for å finne fred. Men det er lettere sagt enn gjort. Hennes nye nabo, kunstneren Bram, lyser opp natta med å sveise på stålplater. Skal han tenne på hele vika, hennes gjemmested?

  Det varer ikke lenge før Juster vil ha Selda tilbake, men ikke for å redde ekteskapet. Noe viktigere står i fare. Å kutte trådene til fortiden skal vise seg nesten like vanskelig som å finne veien videre. Selda må tenke nytt. Hva ville en mann gjort?

  Boken kan bestilles hos din lokale bokhandel, eller direkte i vår nettbutikk her: http://forlagshusetivestfold.no/silkekongen-jeanne-boe

   

 • Vi gratulerer våre dyktige debutanter med innkjøp hos Kulturrådet!

  Vi har nå fått beskjed om at tre av bøkene vi ga ut i fjor høst, er innkjøpt av Kulturrådet. John Olav Oldertrøens bok, Belials Infernoe ble innkjøpt allerede før jul, og i dag fikk vi beskjed om at også Vidar Sandems "Tiden går så fort at man tror den står stille" og Kjetil Karlsens "Jeg, Tuva og stemmen til Iron Maiden" også har passert det berømmelige nåløyet. Vi gratulerer alle tre!

  I disse tider, med mye fokus både på bestselgerforfattere som starter egne forlag, og hvor stadig flere småforlag blir borte eller kjøpt opp av de større og fokuset på noen få og kjente forfattere er større enn noen gang, så er det ekstra morsomt at alle tre forfatterne har debutert hos oss.  Sandem og Karlsen kom med sin første bok i høst, Oldertrøen debuterte hos oss i 2016 med Isilds vrede, en bok som også ble kjøpt inn. 

  gratulerer

  Innkjøpsordningen er viktig for de fleste norske forlag, men det koster å melde opp bøker til Kulturrådet, og vi har verken råd eller som mål å melde opp alle bøkene vi gir ut. Det er mange bøker vi mener er gode og har livets rett, som ikke passer inn i Kulturrådets kriterier. At innkjøpsordningen eksisterer og at flest mulig av de bøkene vi melder opp til Kulturrådet blir innkjøpt, er allikevel viktig av flere grunner. Det er selvfølgelig viktig fordi innkjøpsordningen sørger for at forfatteren får betalt og at forlaget får dekket utgiftene sine. Det er viktig fordi "smalere" bøker også kan bli utgitt, spredd og få en leserskare via bibliotekene.  Det kanskje aller viktigste er allikevel at det gjør at vi også neste gang vi får inn et lovende manus fra en helt ukjent forfatter, så tør vi kanskje enda en gang å ta sjansen på å bruke tiden, energien og pengene som skal til for å utvikle det vanligvis ganske uferdige manuset fram til ferdig bok.

  I en tid der selv de største forlagene som regel bare har noen få skjønnlitterær debutanter i året, og får inn så mange nesten ferdige manus fra drevne forfattere at de antagelig knapt har tid til å lese manus fra ukjente, er småforlag som oss ofte den eneste muligheten helt uerfarne forfattere har.

  I fjor hadde LIV Forlag seks skjønnlitterære debutanter totalt, i år har vi syv skjønnlitterære debutanter bare i vår, og flere følger til høsten. Halvparten av årets utgivelser er skrevet av debutanter. Antagelig har INGEN andre norske forlag flere debutanter enn oss. Det er vi stolte av!

  Vi ble kåret til Gasellebedrift i fjor, det betyr at vi har hatt en liten økonomisk økning for hvert år vi har eksistert. Allikevel kommer vi neppe noen gang til å bli rike på penger, til det er forretningsideen vår for kostbar. Det vi bedriver er nemlig en risikosport. Ingen forfattere trenger mer oppfølging, tålmodigere redaktører, mer konkret tilbakemelding og flere runder med manushjelp enn de som er helt ferske. I tillegg - etter utgivelsen så får debutantene vanligvis lite mediaomtale, få eller ingen avisanmeldelser, og bokhandlerkjedene tar dem sjelden inn. Salget er derfor oftest marginalt, en forfatter i Norge selger gjennomsnittlig færre enn 500 bøker  "over disk", en debutant enda færre. Det er heller ikke gitt at den første boken en forfatter gir ut, blir forfatterens beste. Det ville jo i grunn vært synd? Ferske forfattere trenger - akkurat som ferskinger i alle andre yrker - tid til å lære og utvikle seg. Derfor trenger de at noen våger å ta sjansen. At noen hjelper dem. Gir dem trygghet. Helt fram til ferdig bok. 

  Det er det vi i LIV forlag brenner for. Å utvikle nye stemmer, gi dem en sjanse, la dem få tid til å utvikle seg og bli til så gode forfattere som vi tror de kan bli.

  Og hvis DU synes det er verdifullt, så spør gjerne etter bøkene våre hos bokhandelen, eller besøk nettbutikken vår. Du finner dessverre sjelden bøkene fra småforlags debutanter i stabler på bokhandlernes bord, og du leser knapt om dem i media. Men jeg lover deg, tar du deg tid til å lete litt i katalogene våre, så finnes det virkelig perler der!

  Du kan jo begynne med å ta en titt på noen av våre "Kulturrådinnkjøpte" bøker:

  kultur1

   

 • Fullpakket kafé Henrik under lansering av "Så det går deg godt" på Eidsvoll

  Da Elen Egeland lanserte sin debutroman, Så det går deg godt, på litteraturkafeen Henrik, i går kveld, stimlet folk fra både fjern og nær seg sammen i de koselige lokalene ved Eidsvoll bibliotek.

  elen-fullt

  Kvelden startet med at cellist, Kaia Aadne, spilte tre stykker. Deretter tok Elens redaktør i Forlagshuset i Vestfold, Anita Berglund, ordet. Hun ønsket velkommen og introduserte både forfatteren og romanen.

  anita-og-elen

  Kvelden fortsatte med et bokbad mellom redaktør og forfatter, der tilhørerne fikk høre om både bakgrunn for boken, inspirasjon til karakterene og selvfølgelig fikk små smakebiter fra teksten.

  elen-signerer-to

  Etterpå stilte de besøkende seg i kø for å gratulerer den nybakte forfatteren med sin skjønnlitterære debut, som med glede signerte de mange bøkene som ble revet bort.

  elen-signerer-3

   

   

  Så det går deg godt er en oppvekstroman. Den handler om tre søstre som vokser opp sammen med en mor med psykiske problemer. Det er tidvis en vond bok, men den er også rørende og vakker. Hvordan er livet for tre små barn, når de eneste de kan stole på er hverandre? Og den de elsker mest av alt, også er den mest ustabile og farlige?

  «Et barn som blir krenket, slutter ikke å elske sine foreldre. Det slutter å elske seg selv.»

  Boken kan bestilles her:

  cover_-sa-det-gar-deg-godt

 • Hyggelige anmeldelser for Lise Marie Johanssons romandebut

  lillian i tbRomanen "Lillian B" har ikke vært i salg i mer enn en uke, men det er allerede to bokanmeldelser som har lest og anmeldt boken. Det er slett ikke vanlig når det gjelder romaner av ukjente debutanter, og noe vi setter stor pris på. Og at anmelderne i tillegg har hatt mye godt å si, liker vi selvfølgelig ekstra godt :-)

  Journalist Ove Mellingen i Telemarkavisen skriver blant annet:

  "Forfatteren klarer å tegne skisser av sårbare mennesker som lever i den ganske grusomme etterfasen av overgrep som de har fortrengt. Folk som har opplevd så vanskelige ting som barn kan ofte få en krevende ungdomstid og gjerne destruktive relasjoner til andre mennesker. Noen ganger helt uten å vite hvorfor ting blir så galt, hvorfor angst og selvskading tvinger seg fram.
  ... forfatteren klarer å formidle sårbarheten som lille Lillian føler, ansvaret hun må ta, når faren er borte og moren ikke makter å møte sorgen ved å bli enke. Temaet som forfatteren tar opp er relevant og jeg ser ikke bort fra at denne boken kan hjelpe folk som sliter med traumer."

  Før han avslutter med en hilsen direkte til forfatteren:

  Du er en fortellerstemme som flere enn jeg kan få stor glede av framover.

  Og i dagens Tønsberg Blad kaster Finn Stenstad en firrer på terningen og skriver blant annet:

  TEMAET SOM Lise Marie Johansson tar opp, er velkjent i litteraturen. Og, dessverre, like aktuelt i samtiden. Seksuelle overgrep og grov, seksuell trakassering synes å bli stadig mer vanlig. Når vi dessuten leser og hører hvordan slik krenkende og ødeleggende framferd synes å bre seg i ungdomsmiljøer, gir «Lillian B» et leseverdig bidrag i høstens litteraturtilbud. ROMANEN ER formet som en autoral fortelling der vi møter Lillian i ulike faser av livet. Det kompositoriske grepet forfatteren har brukt der hun veksler mellom glimt fra barndom og ungdomstid med nåtidsplanet, er etter min mening romanens styrke. Gjennom denne glimtvise skiftningen mellom nåtid og fortid hvor Lillians livshistorie gradvis avdekkes, lykkes Lise Marie Johansson å holde leserens oppmerksomhet oppe, selv om de nyanserte antydningen som røpes, peker fram mot den skjellsettende avsløringen som først kommer på romanens siste side. LILLIAN B. er i slutten av tjueårene og har sin første jobb som lærer i en ungdomsskole ikke langt fra byen hun vokste opp i. Hun mestrer lærerrollen, men under overflaten rår kaos. For å fungere må hun skjule seg bak masker. Hun er selvdestruktiv, har problemer med å binde seg til andre. Årsaken forstår vi av de retrospektive episodene fra barndom, oppvekst og ungdomstid. Tapet av faren, forholdet til bestefaren, den traumatiske episoden fra ungdomsårene, og ikke minst, det som skjer innad i kollegiet på skolen, gjør tilværelsen nærmest ulevelig. Hvordan det ender, skal ikke røpes, i og med romanstrukturens effekt er å holde på de vonde hemmelighetene til siste side. Kanskje vel dramatisk, noe som etter min vurdering svekker de finstemte nyansene og antydningene som fyller hovedforløpet i romanen.

  Vi gratulerer vår forfatter, Lise Marie Johansson med vel bestått debutbok :-)

 • Vi presenterer høstens første debutant: Lise Marie Johansson med romanen Lillian B

  Lise marie Johansson. Foto (c) Ane Buck / Buck Studio Lise Marie Johansson. Foto (c) Ane Buck / studiobuck.no

  Hendene hennes kneppet opp skjorta hans. Løsnet beltet. Sørget for at det ble naken hud mot naken hud. Kroppen trykket seg inntil hans. Gammel rutine tok over.

  Etterpå, skrittene hans nedover den gamle trappa. De ga gjenklang i hele huset. Hun tellet dem automatisk. Hørte utgangsdøra slå igjen. Litt etter knirket det i porten. Hun tente en sigarett. Satte seg opp. Slang de høyhælte skoene bort i hjørnet. Reiste seg. Svøpte dyna rundt kroppen. Gikk bort til vinduet. Skimtet stranda og lysene fra Båtforeningens hus. På gressplenen, nærmere huset, den gamle prammen med buken opp. Så trist den så ut. Det skulle morfar visst, at hun brukte huset til å treffe elskeren sin. Til å la seg knulle. For ei hore hun var. Hva var det med henne og menn? Skamrødmen brant. Kvalmen kom i takt med bølgeslagene mot stranda der nede. Igjen hastet hun inn på badet.

  I Lillian B følger vi hovedpersonen i ulike faser i livet. Scener fra barndom og ungdom knyttes sammen med hennes liv i nåtid. Den indre smerten og hennes desperate ønske om å høre til, fører ofte til destruktive valg. Hun strever med å være ekte. Lillian B er en roman om svik, avmakt og sorg, men også om å vinne tilbake verdighet og eget liv.

  ***

  Debutant Lise Marie Johansson (f.1963) er født og oppvokst i Larvik, men har bodd flere år i utlandet, blant annet i Nederland. Hun er i dag bosatt på Sandøya utenfor Brevik i Telemark. Hun er utdannet lærer, men har også jobbet flere år i ledende stillinger innen rus- og psykiatrifeltet. I dag jobber Johansson som selvstendig konsulent og rådgiver.

  ***

  Boken kan bestilles her:

  cover_lillian-b

8 artikler