før himmelen roper deg hjem

 • "Før himmelen roper deg hjem": "Et imponerende stykke arbeid"

  Tidsskriftet KULT - for kunst, kultur og samfunnsspørsmål - har nylig gjenoppstått etter en tids pause, og framstår nå som et nytt og moderne magasin, med ny design og eksklusivt papir. Det første nummeret kom før jul, nå er nummer to i handelen der den nye redaksjonen presenterer et godt og fyldig innhold med hovedvekt på kulturlivet i Vestfold, deriblant litteratur.

  I årets første nummer har Anniken Bjønnes skrevet en grundig og positiv anmeldelse av Eva Mjøen Brantenbergs bok "Før himmelen roper deg hjem" der hun konkluderer med:

  Det er mange som har lest romanen her i distriktet, og anmeldelsene har vært rosende. Jeg føyer meg til disse. Det er blitt en svært lesverdig bok for både den som er ute etter en godt fortalt historie, den som er nysgjerrig på livet på øyene for over to hundre år siden, og den som vil bli bedre kjent med menneskene som befolket vårt distrikt og gar lagt grunnen for våre liv i dag. Denne boken er et imponerende stykke arbeid. Vi ønsker oss mer. 

   

  før himmelen roper deg hjem i kult

  Om boken:

  forhimmelenroperdeghjem

  "Før himmelen roper deg hjem" er en historisk roman fra Vestfold, med hendelser fra siste del av 1700 -tallet. Boken bygger på autentisk materiale og solid kildegransking. Historien er spunnet rundt Maria Haakonsdatters liv.

  Dette er en roman om hverdagsmenneskene som har gått foran oss, de som har bygget landet med sitt slit og liv.

  Utgangspunktet er Medø Gård på Tjøme i Vestfold, der vi møter Maria Haakonsdatter og får følge hennes liv gjennom sorg og savn, bygdeslarv og barselfare, kjærlighet og tap. 

  *** 

  Boken kan bestilles hos din lokale bokhandel, eller direkte i forlagets nettbutikk her:

  http://forlagshusetivestfold.no/for-himmelen-forer-deg-hjem-eva-mjoen-brantenberg

   

 • "Perfekt språk i rik slektskrønike" skriver Finn Stenstad i dagens Tønsberg Blad om "Før himmelen roper deg hjem"

  Tønsbergs blads bokanmelder, Finn Stenstad, har lest Eva Mjøen Brantenbergs 600-siders debutbok "Før himmelen roper deg hjem." Han gir boken terningkast fem, og under overskriften "Perfekt språk i rik slektskrønike" skriver han blant annet:

  Skal en tradisjonell slektskrønike med handling fra slutten av 1700-tallet bli troverdig og gripende, må språket fungere maksimalt. Det får Eva Mjøen Brantenberg etter min vurdering til i sin mursteinstykke debutroman ”Før himmelen roper deg hjem”. 

  Beretningen om Maria Håkonsdatter er i utgangspunktet et klassisk, bredt anlagt melodrama. Men ”Før himmelen roper deg hjem” løftes ut av føljetongs- og underholdningsromanens stereotypi . For det første ved det brede sosial- og kulturhistoriske rammeverket lagt til de siste tiårene av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet, med geografisk forankring primært i Tjømeområdet med gjenkjennelige slekts- og stedsnavn knyttet til Medø, Engø, Hønsø, Langvik, Hulebak, Sandøsund og menneskene her, men også Stokkelandskapet med Bogen, Brunstad og Feen, ja, hele Vestfjorden inn til selveste Tunsberg. Romanens sterkeste kvalitet blir likevel det språklige valget forfatteren har tatt. Hun har funnet en poetisk valør som har en alderdommelig dåm både i stilnivå og ordvalg. Dette kler stoffet på aller beste måte. Naturligvis blir denne romanen en godbit for lokale lesere, men den har kvaliteter som sprenger snevre geografiske grenser.

  eva-i-tb

  Vi gratulerer debutant Eva Mjøen Brantenberg med en fantastisk anmeldelse og gleder oss på hennes vegne!

  Vil du lese boken? Den kan bestilles her.

  forhimmelenroperdeghjem

   

2 artikler