krigsseilere

 • Strålende anmeldelse av Krigsseilernes barn over fire sider i Maritimt Magasin

  Roald Evensen har anmeldt boken Krigsseilernes barn i det nyeste nummeret av Maritimt Magasin. Over fire sider i magasinet deler han bilder og historier fra boka, og har tydelig latt seg berøre. Han starter anmeldelsen med:

  "Mange lesere vil sitte igjen med en klump i halsen eller tårer i øyekroken etter å ha lest boken "Krigsseilernes Barn" av Oddvar Schjølberg." og avslutter med " Boka er svært lesverdig og anbefales på det sterkeste."

  krigsamlet2

   

  Vi gratulerer forfatteren med en strålende og høyst fortjent anmeldelse!

 • Marit Hernæs var datter av en krigsseiler. Som barn måtte hun passe på sine egne foreldre.

  Marit Hernæs vokste opp som enebarn, med en far som var krigsseiler. Han var med på konvoiene til Murmansk og ble torpedert tre ganger. Etter at krigen var over, ble han fremdeles forfulgt av minnene. Skrikene fra de døende, både venner og fiender.

  . «De var jo bare vettskremte guttunger,» sa han, når han, etter å ha drukket, begynte å prate. Han glemte aldri de unge mennene som lå og bakset i det iskalde vannet mens de ropte på mamma, pappa eller Jesus.

  Som så mange andre krigsseilere døyvet faren traumene med alkohol. At moren også drakk, gjorde ikke oppveksten til Marit enklere. Familien bodde på ett rom og kjøkken i en stor bygård, og Marit sov i samme rom som foreldrene oppholdt seg og sov. Når foreldrene hadde sine drikkfeldige perioder, var hun i alarmberedskap. Tidlig lærte hun seg å passe på at det ikke var sigarettglør som lå og ulmet, eller kokeplater som ikke var slått av. Hun passet på ikke å sovne før de voksne sov. Hvis en av foreldrene våknet for å ta seg en røyk, våknet hun og turte ikke sovne igjen før han eller hun la seg ned igjen.

  – Jeg bredde dynene over dem for at de ikke skulle fryse. Kort sagt var jeg til tider som en forelder for mine egne foreldre.

  I ukens Familien kan du lese mer om den dramatiske oppveksten.

   krig i familien

  Du kan også lese hele historien her, sammen med en rekke andre historier om krigsbarnas oppvekst:

   cover_krigsseilernes barn - Kopi

   

   

   

 • Anmeldelse i Dagen: "eit handslag til dei som aldri vart heilt ferdige med krigen"

  Egil Morland i Dagen har anmeldt Krigsseilernes barn, og latt seg berøre. Han skriver blant annet:

  Schjølberg skriv om born som i trangbudde husvære levde tett på fedrene sine mareritt, depresjonar, psykiske ustabilitet og alkoholisme. Det er autentiske røyster vi høyrer. Ganske raskt greier dei å ta oss med på den mentale reisa til ei tid som verkeleg er nær, men også uendeleg fjern: til eit rasert Europa som skulle byggjast opp att

  Forfattaren har fått med mange vare skildringar av stolte, sjølvstendige menneske som fann seg i den lagnad at dei t.d. sjølv måtte betala for operasjonar etter krigsskadar. Og innimellom får vi glimt av den kjærleik dei så gjerne ville formidla – og stundom fekk formidla – midt i det vonde og traumatiske.

  Språk, tone og framstilling varierer. Slik må det vera når forteljarstemmer frå svært ulike menneske lyder. Det gjer ikkje boka mindre verdt.

  Og så er dette nok ei påminning om kor mykje vi aldri fekk veta noko om. For dét er også med i boka; sorg og anger over at det ikkje vart opna rom av tid og nærvêr, som muligens, kanskje, kunne ha vore eit handslag til dei som aldri vart heilt ferdige med krigen.

  krigsseilernes barn anmeldelse i Dagen

3 artikler