litteraturhuset

 • Fullt hus for Tore Tveit og Eldrid Lunden på Litteraturhuset i Skien

  Det var fullt hus på Ibsenhuset i Skien da det var duket for bokbad, føde for sjelen og litterære betraktninger på Ibsenhuset, med forfatterne Tore Tveit og Eldrid Lunden.

  Tveit tok seg en skjønnlitterær pause på 17 år, men har nå kommet tilbake med romanen «Min mor døde barnløs». Hans forrige roman var «York Pub», som kom ut i 2002. Begge romanene har Skien som sin kulisse.

  tore tveit i varden

  Lunden bor i Bø, og hennes siste diktsamling, «Det er berre eit spørsmål om tid» fra 2018, er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2019.

  Med Endre Ruset og Anne Spånem som samtalepartnere reflekterte de over sine lange karrierer og ferskeste verk.

   

  min mor døde barnløs coverTore Tveit gjør comeback som romanforfatter etter 17 år med boka Min mor døde barnløs, utgitt på Liv Forlag forsommeren 2019.

  Den førtidspensjonerte Skiens-læreren Knut Oskar Pedersen er en særing og en einstøing, men når han begynner å fundere over hvem moren hans var, som tilbrakte de seks første årene av hans liv på mentalsykehus, og som deretter døde, begynner livet hans langsomt å endre seg. Han blir vennligere innstilt overfor naboene, og ikke minst, han får bedre kontakt med faren, som alltid har vært en lukket mann.

  Skiensforfatteren har en lang rekke utgivelser bak seg. Siste romanutgivelse var York Pub i 2002, en av Skien biblioteks utvalgte titler på Den litterære titopperen, et formidlingsprosjekt i Bokåret 2019.

  Tveit debuterte i 1974 med novelleboka Hvorfor banker ingen på?.

  Boken kan bestilles hos din lokale bokhandel, eller direkte i forlagets nettbutikk her: http://forlagshusetivestfold.no/min-mor-dode-barnlos-tore-tveit

   

  Arrangementet var et samarbeid mellom Skien bibliotek og Litteraturhuset.

   

 • Fullt hus under lanseringen av "Jenta med den grønne skjorta" på Litteraturhuset i Oslo

  Bosnisk Kulturforening Preporod hadde gleden av å invitere til en litteraturkveld med Heidi Auensen og å presentere hennes debutbok "Jenta med den grønne skjorta". Boka er blant de første skjønnlitterære verk utgitt i Norge med Bosnia-krigen som inspirasjon, og forteller historien om en ung jente hvem sitt liv ble totalforandret av tragiske hendelser i Bosnia på 90-tallet.

  Foto Fahro Konjohdzic Foto Fahro Konjohdzic

  Kvelden ble avholdt på Litteraturhuset i Oslo, og det var absolutt fullt hus. Forfatteren ble bokbadet av redaktør og forfatter Anita Berglund.

  Foto Fahro Konhjodzic Foto Fahro Konhjodzic

  Etterpå var det selvfølgelig tid for signering.

  jenta på litteraturhuset signering

  Les fyldig referat fra lanseringen her: http://journalen.oslomet.no/2018/11/boklansering

  Om boken:

  cover_jenta_med_den_gr_nne_skjorta"Hva om du levde i et land hvor sola skinte de fleste månedene i året, og hvor det aldri var kaldere enn et par minusgrader hvert femte år i januar. I et land midt i Europa hvor du hadde det du trengte, ganske bra hadde du det, faktisk, og det så ut til å bare bli bedre. Du elsket landet ditt, og du elsket livet. Du fikk deg en smell av livet, du måtte justere drømmene dine, men du var trygg, du hadde familien rundt deg - du kunne leve med det. Du likte Alphaville og 80-tallsmusikk, favorittskuespilleren din var Arnold Schwarzenegger, du elsket film, ønsket kanskje at du var høyere, hvem ønsker ikke det, du var kanskje litt lavere enn de fleste, men alt i alt. Det meste var bra. Livet var godt. Til en dag. Noen bestemte at du måtte dra. Du og familien din. Ikke alle, men dere. Dere var ikke verdige. Dere var plutselig annerledes. Dere ba til gud på feil måte. Og for å berge livet måtte dere flykte. Kan du tenke deg noe sånt? Det kunne vært her, du er klar over det? Det kunne vært hvor som helst. Men det skjedde i Jugoslavia, i Bosnia og Hercegovina for 25 år siden. Det skjer andre steder idag. En helt vanlig veltilpasset familie måtte flykte. Fra hjemmet sitt, fra livet sitt, fra venner og familie som ikke kunne dra. Noen måtte flykte og noen fikk være. Men alle fikk de et helvete. Du forstår det kanskje ikke, men prøv å tenke deg. Det kan skje her også. Kan du prøve å forestille deg hvordan det er?
  Når du har lest Jenta med den grønne skjorta håper jeg at du vil se litt annerledes på de menneskene vi bare kaller flyktninger."

  Du kan bestille romanen hos din lokale bokhandel eller direkte i forlagets nettbutikk her: http://forlagshusetivestfold.no/jenta-med-den-gronne-skjorta-heidi-auensen

   

2 artikler