"Perfekt språk i rik slektskrønike" skriver Finn Stenstad i dagens Tønsberg Blad om "Før himmelen roper deg hjem"

Tønsbergs blads bokanmelder, Finn Stenstad, har lest Eva Mjøen Brantenbergs 600-siders debutbok "Før himmelen roper deg hjem." Han gir boken terningkast fem, og under overskriften "Perfekt språk i rik slektskrønike" skriver han blant annet:

Skal en tradisjonell slektskrønike med handling fra slutten av 1700-tallet bli troverdig og gripende, må språket fungere maksimalt. Det får Eva Mjøen Brantenberg etter min vurdering til i sin mursteinstykke debutroman ”Før himmelen roper deg hjem”. 

Beretningen om Maria Håkonsdatter er i utgangspunktet et klassisk, bredt anlagt melodrama. Men ”Før himmelen roper deg hjem” løftes ut av føljetongs- og underholdningsromanens stereotypi . For det første ved det brede sosial- og kulturhistoriske rammeverket lagt til de siste tiårene av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet, med geografisk forankring primært i Tjømeområdet med gjenkjennelige slekts- og stedsnavn knyttet til Medø, Engø, Hønsø, Langvik, Hulebak, Sandøsund og menneskene her, men også Stokkelandskapet med Bogen, Brunstad og Feen, ja, hele Vestfjorden inn til selveste Tunsberg. Romanens sterkeste kvalitet blir likevel det språklige valget forfatteren har tatt. Hun har funnet en poetisk valør som har en alderdommelig dåm både i stilnivå og ordvalg. Dette kler stoffet på aller beste måte. Naturligvis blir denne romanen en godbit for lokale lesere, men den har kvaliteter som sprenger snevre geografiske grenser.

eva-i-tb

Vi gratulerer debutant Eva Mjøen Brantenberg med en fantastisk anmeldelse og gleder oss på hennes vegne!

Vil du lese boken? Den kan bestilles her.

forhimmelenroperdeghjem

 

Legg igjen en kommentar