psykisk helse

 • Fullt hus og stående applaus for Tommy Steines bokshow

  Tommy Steines bokshow hadde premiere på Hotell Klubben i Tønsberg 10. oktober. showet tar utgangspunkt i boken "Hvordan gi lit tmer f*en", skrevet av Geir Wigtil og Karianne Kalseth Christensen.

  tommy steine show1

  Premieren ble en strålende opplevelse, takket være en både åpenhjertig, sårbar og særdeles morsom Tommy Steine som virkelig bød på seg selv.  

  Tommy steine i TB

  Tønsberg Blad intervjuet Tommy Steine før showet. De skrev blant annet:

  Torsdag 10. oktober blir det premiere på komikerens nye show på Klubben. Og her skal man visst kunne få seg både ett og annet tips og råd om hvordan selv gi litt mer F*en!  

  - Høsten 2017 var jeg på et veldig mørkt sted, jeg var superdeppa, virkelig langt nede. Jeg hadde rett og slett malt meg inn i et hjørne, forteller Steine.

  Men ut av dette hjørnet «hjørnet» klarte han å kare seg. Mye takket være boken «Hvordan gi litt mer f*en» skrevet av Geir Wigtil og Karianne Kalseth Christensen, som Steine ved en tilfeldighet googlet seg fram til en mørk høstkveld, og som han så lastet ned og leste i sin helhet den påfølgende natta.

  - En snusbokser og to halvannenlitersflasker med Cola Zero senere var som om «noe» skjedde med meg, smiler han i dag.

  tommy steine

  En av bokens forfattere, psykolog Geir Wigtil fra Tønsberg, har vært med på å utarbeidet showet.

  - Tittelen er et sitat fra avdøde professor Per Fugelli. Han var en klok mann. Og det at man kanskje bør «Hvordan gi litt mer fa*n!» er nok mange enige i. Men spørsmålene blir så «hvordan» og «i hva», sier Wigtil. -«Gi litt mer f*en.» er, så langt vi vet, verdens aller første standupbokshow, sier han.

  I forestillingen snakker Steine om temaer innen feltet psykisk helse og livsmestring, hvordan takle det vonde og om veien fram til en hverdag som nå oppleves bedre enn noen gang før.

  - Forestillingen handler mye om hva den boken har gjort for meg. For min del ble den virkelig et «turning point». Jeg tror neppe jeg hadde vært der jeg heldigvis er i dag, om jeg aldri hadde lest denne.

  Boken kan bestilles hos din lokale bokhandel, eller i vår nettbutikk her: http://forlagshusetivestfold.no/catalogsearch/result/?q=hvordan+gi+litt+mer+f*en

  faen begge

 • Elisabeth Holt på Stokke Bibliotek i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse

  Elisabeth Holt - forfatter av boken "Det handler ikke om å overleve. det handler om å leve." holder foredrag på  Stokke Bibliotek i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, den 10. oktober klokken 18.00. Alle er velkomne, og det er gratis adgang.

  elisabeth holt

  I den forbindelse, så deler vi dette innlegget fra Elisabeth Holths blogg her:

  Snart er det markering av en dag som gjelder alle. Fordi vi alle tenker og føler, fordi vi alle møter sorger og gleder gjennom livet. Verdensdagen for psykisk helse er den 10.oktober, og årets tema er «Noe å glede seg over», et tema som de aller fleste har behov for iblant.

  Jeg vet at begrepet «psykisk helse» ofte linkes til psykisk sykdom. Men det handler om så mye mer. Det handler om hvordan man har det etter en deilig hyttetur som hodet og kroppen har fått ro og overskudd. Når man ser et barn gleder seg og man blir glad selv. Det handler om at man innimellom møter utfordringer som gjør en trist, lei, sliten og kampløs. I dagliglivet, helt uavhengig av psykisk sykdom. 

  Jeg har så lyst at det skal være ok å si fra om noe ikke er greit. Det er lov å snakke om tanker og følelser, uansett hva som måtte befinne seg der, i hodene våre. Ingen tanke eller følelse er dum. Det er noe med hjernen vår, den prøver å finne løsninger, og den oppfatter så mye. På veien kan det samle seg tanker som er langt utenfor det man selv ante man kunne tenke. Men vi lever, og vi har med oss hodet vårt i alt vi gjør. Snakk med en du stoler på, for det er ingen som klarer et helt liv uten å lufte tankene sine, og samtidig ha et godt liv.

  Og ta hjernen din på alvor. Uansett hva den tenker eller følelser som kommer, tenk over hva det er, og snakk med noen om det er noe som bø gjøres noe med. Er du fornøyd med alt rundt deg, i hjemmet, på jobb, med andre ting? Alt vi gjør påvirker vår psykiske helse, så vi må være påpasselige med å tenke og løse ting best for oss selv. Legge merke til de gode stundene, velge hva som er viktig eller ikke viktig, og ta det som river litt på alvor.

  Hver dag har hjernen godt av litt mat. Mat som styrker, som får min verden til å bli bedre. Ikke spiselig mat, men alt som gjør at vi ser lyst på livet, at verden rundt oss fungerer, og noen ganger handler det ikke om sydentur eller nytt stereoanlegg. Det handler om et vennlig hei, til seg selv, til andre, fra andre. En god kopp kaffe, et hyggelig måltid, en tur i skogen. Det kan handle om at vi endelig får orden på stikkontaktene hjemme, som det var for få av, og hverdagen ble preget av mas og stress. En samtale med noen som vi burde ha snakket med og luftet tankene våre med. Om oss selv, eller om det er «knute på tråden». Legge til rette hverdagen vår på best mulig måte for oss selv. Det handler om å tørre å vise hvem man er, og si fra om noe ikke er greit. Si nei når man vil, og ja når man vil.

  Det finnes mange flotte arrangement i hele landet den neste tiden. Følg med i nærmiljøet ditt, kanskje får du det påfyllet du, eller noen du kjenner har bruk for?

  Jeg skal holde foredrag 10.oktober, på Stokke bibliotek i Vestfold. Er du i nærheten, er du hjertelig velkommen!

  Pass på deg selv, uansett om det gjelder den fysiske eller psykiske helsen, begge deler må med!

  ***

  Vil du lese mer på bloggen til Elisabeth, så finner du den her: https://veilederelisabethholt.wordpress.com/

  Og vil du lese boken hennes, så kan den bestilles hos din lokale bokhandel, eller direkte fra forlagets nettbutikk her:

  cover_det-handler-ikke-om-_-overleve

2 artikler