Skrev bok på mannens dødsleie. Håper den vil kunne hjelpe mødre som er rammet av brystkreft.

Guri Haslerud giftet seg med sin samboer gjennom 30 år, bare tre uker før han døde. Da Knut dessverre måtte gi tapt, hadde han allerede kjempet mot kreften i mange år, og Guri var trofast ved hans side. Mens han sov eller hvilte, så skrev hun boken «Tante Milla har kreft i puppen.»  Se og Hør har skrevet om den tøffe damen i denne ukes Se og Hør:

guri-i-se-og-hør-1024x674

Boken «Tante Milla har kreft i puppen» ble til da hun var med Knut på behandling og møtte en ung mor med brystkreft. Denne moren visste at hun skulle dø, og ville så gjerne fortelle sin seks år gamle datter om det. Men hun fant verken egne ord, eller noen bok som beskrev hvordan det var å ha en potensielt dødelig sykdom. derfor bestemte jeg meg for å skrive en slik bok for de som var i samme situasjon som denne moren, forteller Guri.

Om boken:

Oliva er 7 år, og opplever at pappas tvillingsøster, Milla, får kreft. Mamma og pappa har ikke fortalt om undersøkelsen på sykehuset og kulen tante Milla fant i puppen. Oliva blir lei, og sinna, for at de har holdt det hemmelig. Når tante Milla forteller Oliva at hun må fjerne brystene, blir Oliva engstelig, og får mange vonde tanker i hodet. Det er rart når tante Milla mister alt håret og det er trist at tante må ta cellegift som gjør henne syk…

 

Cirka åtte norske kvinner får diagnosen kreft hver dag.  Rundt disse sitter det ofte en familie i sjokk, mange av kvinnene er fremdeles unge, mange av dem har fremdeles har små barn. I en slik situasjon, der mye selvfølgelig skal og må dreie seg om mamma, kan det være vanskelig å fortelle barna hva som skjer, uten å skremme dem. I tillegg til at barna kanskje får litt mindre fokus enn de har vært vant til, må de samtidig forholde seg til en ny skremmende virkelighet. Sykehus, en sliten mamma, eller en mamma som er mye borte. Og den skremmende, nesten utenkelige, muligheten for det kanskje også kan gå galt, at mamma kan bli borte for godt.

«Tante Milla har fått kreft i puppen» er beregnet på disse barna. Vi ønsker – ved å fortelle en skjønnlitterær historie. å forklare hva som skjer når mamma, eller en annen voksenperson, de bryr seg om, får brystkreft. Og vi ønsker å fortelle dem at det som regel ender godt:-)

Boken er illustrert av Ane Cathrine Buck og beregnet på små barn på 4-9 år. Den har et forord skrevet av pedagogisk psykologisk rådgiver, Kari Rustad, som jobber ved PP-tjenesten i Kristiansand.

  • cover tante milla siste
Legg igjen en kommentar