Tante Milla har kreft i puppen. En bok som angår altfor mange kvinner. Og barna deres ...

For et par dager siden kom en nydelig, liten bok tilbake fra trykkeriet. Bok nummer fire i serien vi kaller «Våre viktigste barnebøker.» Bøker om små barn som lever i en litt annen virkelighet enn de fleste andre barn gjør. Positivt vinklede bøker, som forhåpentligvis åpner for samtale, tanker og spørsmål. Denne gangen handler det om hvordan et barn kan føle det, når en barnet er glad i får kreft.

Oliva er 7 år, og opplever at pappas tvillingsøster, Milla, får kreft. Mamma og pappa har ikke fortalt om undersøkelsen på sykehuset og kulen tante Milla fant i puppen. Oliva blir lei, og sinna, for at de har holdt det hemmelig. Når tante Milla forteller Oliva at hun må fjerne brystene, blir Oliva engstelig, og får mange vonde tanker i hodet. Det er rart når tante Milla mister alt håret og det er trist at tante må ta cellegift som gjør henne syk…

tante milla flere

Cirka åtte norske kvinner får diagnosen kreft hver dag.  Rundt disse sitter det ofte en familie i sjokk, mange av kvinnene er fremdeles unge, mange av dem har fremdeles har små barn. I en slik situasjon, der mye selvfølgelig skal og må dreie seg om mamma, kan det være vanskelig å fortelle barna hva som skjer, uten å skremme dem. I tillegg til at barna kanskje får litt mindre fokus enn de har vært vant til, må de samtidig forholde seg til en ny skremmende virkelighet. Sykehus, en sliten mamma, eller en mamma som er mye borte. Og den skremmende, nesten utenkelige, muligheten for det kanskje også kan gå galt, at mamma kan bli borte for godt.

«Tante Milla har fått kreft i puppen» er beregnet på disse barna. Vi ønsker – ved å fortelle en skjønnlitterær historie. å forklare hva som skjer når mamma, eller en annen voksenperson de bryr seg om, får brystkreft. Og vi ønsker å fortelle dem at det som regel ender godt:-)

Boken skrevet av Guri Heggland Haslerud og illustrert av Ane Cathrine Buck. Den er beregnet på små barn på 4-9 år, og har forord skrevet av pedagogisk psykologisk rådgiver, Kari Rustad, som jobber ved PP-tjenesten i Kristiansand.

Legg igjen en kommentar