Avisen Ytringen: Forlaget har skutt gullfuglen!

Avisen Ytringen: Forlaget har skutt gullfuglen!

Magne Olav Aarsand Brevik i Ytringen har anmeldt Einar Wexelsens debutbok "Daniels krig" og under overskriften: "Forlaget har skutt gullfuglen", skriver han blant annet:

«Daniels krig» er heimstaddiktning. Men det er ikke heimstaddiktning i den betydning av ordet at boken handler om en liten krets rundt forfatteren og stedet der han bor. Dette er heimstaddiktning i den betydning at denne boken er skrevet med hjerteblod og favner langt utover Narvik – der hvor det meste av historien utspiller seg. Min versjon av begrepet heimstaddiktning er når en forfatter skriver ut ifra å vera heime hos seg sjøl som en forfatter sier. At en som leser hele tiden føler at dette er en historie som bare måtte  fortelles av den som holdt i pennen. Da er det uinteressant om handlingen ikke rekker lenger i utsyn enn det en har fra kjøkkentrappa som Carel Capek en gang sa om Olav Duun. Det handlar om det å ta verda heim til seg sjøl. Det gjør Wexselsen med denne boken. Samtidig er boken universell.

Til slutt konkluderer han:

Hva blir konklusjonen? Dette er en vakker bok. En lavmælt bok og en bok som angår oss alle. Den handler om smerte og sorg, men også om glede. Om den faller i smak hos alle i Narvik og omegn som husker krigen er jeg derimot litt usikker på.....Hva er det vi mennesker driver med? De fleste av oss leter etter svar på at livet ble som det ble. Søker kanskje hevn!  Det er utrolig spennende å følge Daniels reise – vi er med på turen og sammenligner våre liv med hans.  Denne boken gir økt inspirasjon på tilbakeblikk på eget liv. De stundene – og det er ofte –  man kjenner igjen seg selv i denne boken er ikke alltid like behagelige. Men hvem har sagt at litteratur skal være behagelig? 

Det er bare å ønske både Einar Wexelsen og LIV FORLAG til lykke med boken. Og til deg som lurer på hva du skal gi bort i årets julegave er det bare å løpe rett i bokhandelen.

Om boken:

Den fantasifulle Daniel Forsberg vokser opp i Narvik på 1940- og 1950-tallet, en by med dype spor etter andre verdenskrig. Farens merkelige død driver ham på flukt fra seg selv og gir ham en egen krig å utkjempe. Mye av fortellingens bakteppe er basert på virkelige hendelser fra krigen i Nord-Norge som varte i en måned etter at resten av landet hadde kapitulert. Daniel kommer i kontakt med mennesker som er preget av krigen på forskjellig vis, også fra andre steder. Det nære forholdet til to av dem og deres erfaringer hjelper ham til å ta et endelig oppgjør med seg selv og sin egen traumatiske fortid. 

"Daniels krig" er en fortelling om skyld og anger, men også om å bryte lenker.Omtalte bøker