Den siste dansen er over.

Den siste dansen er over.

Vi mottok med sorg meldingen om at Ingvald Godal fra Telemark er død, 84 år gammel.

Ingvald Åsmund Godal (1934) var, i tillegg til forfatter, tidligere sivilingeniør og politiker. Han var blant annet formann i Oslo Senterparti fra 1969 til 1971, statssekretær i Miljøverndepartementet fra 1972 til 1973, og ordfører i Vinje kommune i Telemark fra 1976 til 1979. Som politiker representerte han opprinnelig Senterpartiet, inntil han meldte overgang til Høyre i 1983, som han representerte på stortinget i perioden 1985-2001. Han satt sin første periode i energi- og industrikomiteen, deretter i forsvarskomiteen.

Godal var visepresident i Norges Forsvarsforening fra 1985 til 1987 og leder i Norsk støttekomité for Tsjetsjenia fra 2002 til 2007. I 1955 ble han tildelt Vernepliktsmedaljen, i 1996 ble han tildelt den litauiske Medaljen for 13. januar og i 2012 ble han utnevnt til kommandør av Litauens fortjenstorden.

ingvald godal og bøker

Ingvald Godal sto bak en rekke bokutgivelser. Deriblant boken "Ansikt til Ansikt" som kom ut på Liv Forlag i 2013

Boken handler om intense og ofte dramatiske øyeblikk i et mangslungent liv i krig og fred i Afrikas villmark. Veistikking inn i narkotika-baronenes ”Gyldne Triangel” lengst nord i Thailand. Drap ved Berlinmuren, frihetskamp i Litauen og Estland. Etterforskning av Røde Kors – mordene i Tsjetsjenia, møte med Slobodan Milosevic og en magedanserinne i Istanbul. Livet som statssekretær i Miljøverndepartementet og 16 år på Stortinget. Og mye, mye mer.

Som han selv sa det, en av gangene vi snakket med ham:

"Jeg har alltid søkt etter slikt som er fargerikt og spennende. Jeg er veldig dårlig til å kjede meg. Det er så mye som er moro!"

Ingvald godal i bakhagen

Vi kjente han som en innsiktsfull, kunnskapsrik og livsglad mann, som det bestandig var hyggelig å treffe. Selv om han var en godt voksen mann allerede da han ga ut bok hos oss i 2013, var han ung til sinns, glad i både å danse og reise, og full av spennende historier fra de mange forskjellige deler av verden han hadde besøkt. Og til tross for mange tunge verv og topp-jobber, han var både direkte i talemåten og lett å komme i kontakt med, velsignet fri for "stormannsnykker."

Trim i tradisjonell forstand, var han derimot ikke så stor tilhenger av. Som han pleide å si til sine joggende venner: 

”At dere gidder å fly der med tunga som et rødt slips, når dere kan få samme trimmen ved å sveve over et dansegulv med en skjønn kvinne i armene!”

Nå er dessverre den siste dansen over.

Våre kondolanser går til hans familie og venner.Omtalte bøker