Hans Olav Lahlums boktips gir terningkast fem til "De uskyldige"

Hans Olav Lahlums boktips gir terningkast fem til "De uskyldige"

Forfatter Hans Olav Lahlum gir terningkast fem til Kristine Hardebergs debutbok "De uskyldige." Han skriver:

Det er tøffe tider å slå seg frem i for talentfulle bokdebutanter som utkommer på mindre forlag. Det rammet i 2019 blant annet denne ofte oversette lille perlen av en historisk slektsroman, hvor handlingen utspiller seg vekselvis i Firenze på 1860-tallet og i Norge og Italia på 1990-tallet. Med utgangspunkt i historien til Europas eldste barnehjem, legger romanen seg tett opp til både tankevekkende kvinnehistorie og kulturhistorie. Legg til et uvanlig godt språk, så blir det en uvanlig spennende debut – tross litt smårusk med fortellerteknikk og at 1860-tallet vel låter litt for likt 1990-tallet. Avslutningen er jeg fortsatt ikke blitt helt enig med meg selv om hva jeg synes om, men det er ikke nødvendigvis negativt.

Det blir spennende å se om den 48 år gamle fotografen og kulturformidleren Kristine Hardeberg kan treffe enda bedre og nå ut til et større publikum i sin andre roman, som ifølge forfatteren er under utarbeidelse. I mellomtiden kan den første trygt anbefales som julegave for lesere med interesse for kulturhistorie og/eller kvinnehistorie – og særlig for de som i tillegg er interessert i katolisisme og/eller Italia.

Terningkast 5

Mer om boken:

"Vi er heldige, sa han, og stirret ut i luften, – som kan bo akkurat her! Som kan gå på disse brosteinene som er tråkket flate og glatte gjennom hundrevis av år, av mennesker med evigheten som mål og hele verden som perspektiv."

Sandra leter etter faren sin, en jakt som fører henne fra en liten bygd på Vestlandet til Firenze i Italia, byen som er hennes eneste spor. Men, søket etter faren skal vise seg å avsløre sjokkerende hemmeligheter om begge foreldrene. Under buegangene i Europas aller første barnehjem opplever Sandra hvordan historie og nåtid henger sammen, hvor sterkt båndet mellom mor og barn kan være.

For parallelt med Sandras historie følger vi også Teresa, en oppvakt jente i frigjøringskrigens Italia, en tid da muligheter og begrensninger går hånd i hånd. Mest av alt ønsker hun seg utdannelse, men følgene vil bli skjebnesvangre for henne – og for Sandra. Er det mulig å stole på et annet menneske?

De uskyldige handler om livsvalg og tilhørighet, om mysterier og håp.
Bli med inn i inn i de trange gatene i en av de viktigste italienske renessansebyene i denne gripende slektsromanen som portretterer både skjørheten og styrken i det å være en familie.Omtalte bøker