I dag er det 75 år siden deportasjonen av jødene - les historien i "Familiene som forsvant"

I dag er det 75 år siden deportasjonen av jødene - les historien i "Familiene som forsvant"

- I 1942 bodde det totalt 21 norske jøder i Tønsberg. Kun fire av dem overlever krigen, de flyktet til Sverige, forteller historiker Thomas Nilsen, som har skrevet boken «Familien som forsvant» om jødene som ble deportert fra Vestfold

I lørdagens Tønsberg Blad kan  du lese fem sider der Thomas Nilsen blir intervjuet om den tragiske dagen for 75 år siden da over 550 jøder ble deportert. Kun ni av de som var bosatt i Vestfold kom noen gang tilbake.

 På slutten av 1800-tallet bosatte de første jødiske familiene seg i Vestfold, men etter noen få år flyttet de tilbake til Kristiania eller dro videre til andre byer. Men byene og bygdene i området ble hvert år besøkt av omreisende jødiske handelsmenn. Noen kommer med tog til Hvittingfoss eller Sandefjord, før de gikk fra gård til gård med sine varer på ryggen. Etter første verdenskrig bosatte nye familier seg i Tønsberg, Sandefjord og Larvik. I det nye landet skulle de etablere seg med familier, bygge en fremtid og legge jødehatet bak seg. De åpnet etter hvert forretninger og deres barn begynte på skolen, deltok i foreninger, lekte på løkkene og dro på utflukter. Men i bakgrunnen spøkte antisemittismen. I avisene ble jødene beskyldt for å stå bak mange av samtidens politiske uroligheter.

Norge ble invadert av Tyskland 9. april. 1940. Kort tid etter ble jødehatet den nye tids politikk ...

familiene m femmerOmtalte bøker