John Mikal Einbu til minne

John Mikal Einbu til minne

Vi fikk i dag den triste beskjeden om at vår forfatter John Mikal Einbu døde i Spania den 16.12.17.

john_einbu

John Mikal Einbu ble født i Lesja, 27.07.1932,  men bodde de siste årene vekselvis i Bærum og Spania. Einbu hadde utdanning innen psykologi og realfag, i tillegg til en mastergrad i matematikk ved Universitetet i Oslo. Han hadde arbeidet som forsker, deriblant ti år Nederland og publiserte i den tiden hele 18 artikler i internasjonale tidsskrifter.

Han ga ut en rekke bøker, deriblant en bok om programmeringsteknikk utgitt på det engelske forlaget Ellis Horwood Limited, to bøker om kartautomasjon, samt boken Det ufullkomne i matematikken, som utkom i 1989. Etter at han pensjonerte seg i 1997, publiserte han ytterligere tre nye bøker, en om matematikk, en om biologi og en om religion. I 2016 ga han ut sin åttende bok "Kristendommen mot undergangen". Det ble hans siste. John Einbu var ateist, men svært opptatt av Gud, kristendom og religion, som han mente var roten til veldig mye av det onde som man kunne se rundt i verden, Han hadde en klar visjon om at verden ville vært et bedre sted uten religion, og skrev mange artikler der han tok for seg sannheter - eller oftere mangelen på sannhet - i bibelen. Så sent som 10.12.2017 - en uke før han døde - publiserte han sin siste artikkel om religion på bloggen sin. Planen hans var å legge ut en ny artikkel hver søndag i tjue uker framover, men han rakk dessverre bare de første fem.

john i vigga

Sommerstid var John bosatt i Bærum, men hver vinter fra 1997 oppholdt han seg i Fungirola på Solkysten i Spania, der han bl.a skrev månedlige artikler for Det norske Magasinet på Sydkysten. I fjor ble artiklene samlet i et hefte og utgitt på ny, og kort tid etter mottok vi et hyggelig brev i posten sammen med en utgave av artikkelsamlingen. Han bidro også årlig med artikler i årsskriftet for historielaget i hjembygda Lesja.

Han og hans kone Alice var glade i å reise, og hadde mange fine sommerturer med campingvogn. I 2003 kjøpte de bobil. Etter å ha fartet Norge rundt, gikk turen over landegrensene. De besøkte Sverige, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tyskland, Danmark og Sverige, før de var klare for «the grand tour»: et halvårs rundtur i Europa. Høsten 2005 tok han pilegrimsturen fra Pyrenéene til Santiago de Compostela,, en tur han hadde ønsket å gjennomføre mens han enda var i god form.

15, januar 2017 mistet han sin kone, Alice, som han ble kjent med da han tjenestegjorde for FN-styrkene i Gaza, og giftet seg med 10.09.1957. De etterlater seg to voksne barn, Arjan og Samia og barnebarnet Helene.

Vi minnes John Mikal Einbu som en hyggelig, humoristisk og engasjert mann som vi hadde stor glede av å samarbeide med.Omtalte bøker