Les om Tone Lund og historien bak "Jenta som ville fly" i Tromsø

Les om Tone Lund og historien bak "Jenta som ville fly" i Tromsø

15. april 1959 oppdaget Tone Lund et fly som fløy merkelig lavt over Prestvannet. 60 år senere er denne opplevelsen blitt til bok.

- Jeg husker det ennå selv om jeg var bare tre år, sier forfatteren i et intervju til iTromsø i. Ifølge Verdens Gang den 16. april 1959 var det en vindbyge som førte til at småflyet av typen Piper Cub havnet i et tre. Den ene vingen ble revet av, men skadene ellers på flyet ble minimale. De to om bord, flyinstruktør Ole Nordby og flyelev Håvard Hølvold slapp fra uhellet uten et rift i klærne. Det er denne historien som har inspirert Lunds oppvekstroman «Jenta som ville fly.»

- Da jeg så at flyet fløy så lavt, skjønte jeg at dette ikke var bra. Dette var jo en viktig oppdagelse, men de voksne overså meg da jeg forsøkte å fortelle dem. Da ble jeg så sint at jeg satte meg i gyngestolen og gynga så fort og hardt at den til slutt velta og havnet som et bur rundt meg. Det er vel på dette tidspunktet at de voksne i huset oppdager flyet. 

- Jeg husker også at da ble jeg fornærma. Dette med flyet var nemlig min sak, min greie, også tok de den bare. Det kunne jo vært fint med en liten anerkjennelse, et glass saft hadde gjort det bra igjen, sier hun og ler.

tone lund i i tromsø

Om boken:

Da Liv ser et fly som blir hengende fast i et tre bortenfor bestemorens hus, blir hun ivrig og forteller om dette til de voksne. Hun får ingen respons, og blir sint og lei seg. Hvorfor får hun ikke ta del i de voksnes verden? Hvorfor er de ikke interessert i henne?

Hun bestemmer seg for å bli flyver når hun blir stor. Da skal hun fly så høyt at de voksne ikke får tak i henne, selv om de gjerne vil.

En nær og billedrik fortelling om ei lita jentes oppvekst på 60 tallet.Omtalte bøker