Les om Unni Ranheims viktige bok i Byavisa Tønsberg

Les om Unni Ranheims viktige bok i Byavisa Tønsberg

I denne uken kan du lese intervju med Unni Ranheim og hennes ferske bok, I"Det begynner å ligne et liv." I intervjuet forteller hun at det finnes over 100.000 mennesker her i landet som er sterkt rusavhengige og at hver rusavhengige person har cirka sju pårørende.

- Nesten alle mennesker i en eller annen sammenheng kjenner en rusavhengig. Tanter, besteforeldre, kolleger, venner og ikke minst søsken opplever hvordan det er å ha en rusavhengig i sine liv. Alle blir de på en eller annen måte tatt med i dragsuget. Mange flyr gatelangs og leter etter rusavhengige familiemedlemmer. Frykten, stresset og skammen gjor de pårørende syke, de lever med en konstant frykt, sier Ranheim i intervjuet.

Untitled

Om boken:

«Det er en sterk bok Unni Ranheim har skrevet om pårørende til rusmisbrukere. Historiene gjør inntrykk, tårene triller. Det er så mye smerte, skam og sårbarhet. Så mye omsorg, empati og godhet. Så mye skuffelse og kjærlighet, så mye håpløshet og håp. Å være pårørende til en rusavhengig er krevende fordi mange følelser kommer i kok: En elsker og en hater.»

Olaug Vervik Bollestad (Krf.), leder av Helse- og Omsorgskomiteen på Stortinget har skrevet forordet i boken.

Merete Almås er ruskoordinator og selv pårørende. Hun spør seg om hun er snill eller dumsnill når hun stiller opp for broren sin? Og hjelper hun broren sin til å ruse seg på første klasse når hun stiller opp døgnet rundt? Merete ante ikke at brorens rusmisbruk gjorde henne syk.

"Det begynner å ligne et liv …" handler om pårørende til rusmisbruk-ere og deres hverdag. Mødre, fedre, besteforeldre, søsken, voksne barn og venner forteller i boken om sykdom, om kjærlighet, om sorg, om utholdenhet, om torpedoer, om tyveri, om svik og atter svik, om lettelsen når den rusavhengige sitter inne, og om skammen. Skammen over ikke å fikse livet, over å være en pårørende – og over at man skammer seg. Og ikke minst, om fortvilelsen over ikke å bli sett og få hjelp fra helsevesenet. Belastninger skapes, stressnivået øker og spenningene setter seg i kroppen. I tillegg til alle de pårørende møter du også en biskop, forskere, helsepersonell og ansatte i behandlingsinstitusjoner og organisasjoner.Omtalte bøker