Man kritiserer ikke Putin ustraffet...

Man kritiserer ikke Putin ustraffet...

Man legger seg ikke ustraffet ut med Putin. Richard Bærug har besøkt Russland flere ganger, uten nevneverdige problemer. Men etter at han kom ut med den Putinkritiske boken "Putins Presse", ble ting annerledes. Det startet allerede da han landet på flyplassen:

- FSB har fulgt med deg siden du landet i Rostov, hvisker drosjesjåføren i et øyeblikk politimennene ikke følger med. På flyplassen hadde jeg blitt avhørt av FSB (arvtakeren til KGB). Da jeg senere gikk av toget var jeg den eneste politiet stanset. Nå hadde jeg akkurat hoppet inn i en taxi, ikke funnet noe sted å feste sikkerhetsbeltet og satt og holdt på det, da politiet stoppet oss. Snart er politiet i gang med å fylle ut en protokoll, samtidig som en sivilkledd FSB-fyr snakker med noen på telefon bak oss. Da jeg spør om jeg ikke bare kan få en advarsel, tar politimannen en telefon, men får raskt beskjed om at jeg må bøtelegges. Til forskjell fra taxisjåføren som heller ikke hadde beltet på. Han får kun en advarsel. Taxien tar meg med til en veisperring. FSB ber meg endevende alt jeg har med meg. Så stanser de en jeep og tilbyr meg å sitte på med et middelaldrende par dit jeg skal. Et svært snakkesalig og nysgjerrig par. Det er en sær opplevelse å sitte på med FSB-skuespillere …

richard øp

I dagens Adressa kan du lese resten av Richard Bærugs egen opplevelse etter den traumatiske russlandsturen der han ble fotfulgt og bøtelagt flere ganger, før han ble utvist fra Russland.  I morgen kan du møte ham på Litteraturhuset i Trondheim.

richard i adressa

Det er stor interesse for boka "Putins presse" for tiden. Hvis du har lyst til å høre mer om hvordan Putin påvirker og "struper" russisk media, så kan du besøke noen av stedene under: 

06.12. Litteraturhuset i Trondheim - kl. 19.00 https://www.facebook.com/events/247904792544216/
07.12. Trondhjems Journalistforening kl. 19.00
10.12. Litteraturhuset i Fredrikstad kl. 19.00 https://www.facebook.com/events/1136270433204573/

Om boken:

Statskontrollert russisk fjernsyn er kanskje hovednøkkelen til at Vladimir Putin fortsatt sitter ved makten i Russland. Informasjonskrig, propaganda og falske nyheter har vokst jevnt og trutt helt siden Putin tok over makten nyttårsaften 1999. Med stadig større intensitet har Kreml benyttet russisk media for få russere til å like, forstå og forsvare Putin og det russiske lederskapet, samt skape motvilje mot alt som er vestlig.

Denne boka er unik ved at den på en praktisk måte sammenlikner hvordan de statskontrollerte fjernsynskanalene og det som fortsatt er igjen av mer uavhengige russiske medier rapporterter om Krim, Ukraina, Norge, Baltikum, Tsjetsjenia, Georgia, historie, politikk og en rekke andre temaer.

Boka er en hyllest til de tøffe og uavhengige journalistene i Russland som med stor integritet fortsetter å jobbe profesjonelt til tross for hyppige drap, overfall, trusler og statlig press. Boka er med på å forklare hvordan flertallet av russere ofte tenker annerledes en andre europeere, og er en påminnelse om hva som skjer når man ikke lenger makter å tenke kritisk.Omtalte bøker