Maria Szacinski, en engasjert formidler av vår litterære kulturarv

Maria Szacinski, en engasjert formidler av vår litterære kulturarv

De fleste forfattere er selvfølgelig interessert i litteratur, men det er ikke til å komme fra at de nok aller helst gjerne snakker om sine egne titler. Ikke så med Maria Szacinski. Til tross for at hun selv har gitt ut to fremragende bøker, så bruker hun langt mer tid på å snakke om andres bøker enn sine egne. Den pensjonerte læreren er fast formidler for flere bibliotek, har holdt foredrag i regi av den kulturelle spaserstokken, og er i det hele tatt en aktiv formidler av vår litterære kulturarv. Hver siste torsdag i måneden besøker hun blant annet Sande bibliotek for å fortelle om bøker hun har lest, og hun er også fast foredragsholder både på Stokke og Horten bibliotek. Det er ofte klassikere som står på programmet, men også nyere litteratur.

maria på biblioteket

– Jeg har vært interessert i litteratur nesten så lenge jeg kan huske. Det handler ofte om forbilder. Vi hadde en lærer i femte klasse som fortalte historien om Arne Garborgs «Haugtussa», og deretter leste den. En av setningene var så flott at jeg nesten fikk sjokk: «Ho er mager og myrk og mjaa». Den opplevelsen åpnet virkelig litteraturen for meg. Jeg er fryktelig glad i ord, og skriver dikt og noveller selv, forteller hun til Sande Avis.

 

***

 

Selv debuterte Maria Szacinski med novellesamlingen Livet er en innfløkt dans på LIV Forlag i 2011, før oppfølgeren Livet er ingen privatsak kom på samme forlag ett par år senere.

Den første boken er utsolgt, den siste - Livet er ingen privatsak - kan du kikke nærmere på her: http://forlagshusetivestfold.no/livet-er-ingen-privatsak-maria-szacinski

Om boken:

Folk møtes hele tiden – uavbrutt. Mange møter er tilfeldige, man er på samme sted samtidig – i en kø, i en heis, på et tog – i en by.

Andre er planlagte, velforberedte, redigerte ned til minste detalj.

Begge typer kan føre til allianser over landegrensene, til varig vennskap, til romanser og ekteskap, til livslange relasjoner, men også til et punktum der og da, et ordløst farvel – en slutt.

Denne novellesamlingen omtaler møter som kan ha funnet sted.Omtalte bøker