Menneskenysgjerrighet og flott boklansering på Pakkhuset i Larvik

Menneskenysgjerrighet og flott boklansering på Pakkhuset i Larvik

Under bokbadet av Opphav av Elin Dahling på Pakkhuset i Larvik tirsdag kveld, konstruerte forfatteren et nytt ord ”menneskenysgjerrighet”.  Handlingen spenner seg i et tidsrom fra 1200-tallet og fram til i dag og foregår dessuten både i Europa, Sør-Amerika og Afrika.

elin dahling bokbad4

Under samtalen medredaktør Marte Østmoe, var det derfor naturlig å ta opp menneskeverd, urettferdighet og fremmedfrykt. Det var da ”menneskenysgjerrighet” dukket opp. For hvorfor er vi så redde, når vi kunne hatt mer nytte av å være nysgjerrige?

elin dahling bokad3

– Opphav peker på det universelle som finne i oss mennesker, kunne den reflekterte debutanten fortelle, som var enig i at boka kunne leses som en kjærlighetsroman, men her er så mye annet også.

elin dahling bokbad8

I Thor Heyerdals ånd gir ”Opphav” oss en slags forklaring på hvor vi er på vei og hvor vi kommer fra. Intet mindre.

På dette finnes det ingen rette svar. Elin Dahling presiserte at hun har lest mye historie underveis i den over 7 år lange skriveprosessen, men at resten er oppspinn. Noen av navnene er hentet fra virkeligheten, men fortellingen må leses som en roman.

elin dahling bokbad5

Pakkhuset samlet over 50 lyttere denne sommerkvelden, flere ville vite hvordan det gikk til slutt, ja med Salvador, Ife og ikke minst Asta. Men for å komme til bunns i dette må de lese boka. Kanskje finner de også noe som kan ligne et svar på hvor de selv stammer fra, nettopp i ”Opphav”. Og kanskje kan frykt erstattes med nysgjerrighet.

***

Om boken:

30 år gamle Asta gjør det slutt med samboeren, selger leiligheten og sier opp jobben. Når videre studieplaner i Oslo går i vasken, setter hun kursen over det mektige Atlanterhavet, til brennheit sol, strender og jungel i Bahia, Brasil.

Der møter hun Tiago, som synes verden virker stor og utilgjengelig, og mulighetene begrensede. Nysgjerrige og lidenskapelige finner de styrke, i hverandre og i historien, til å bryte kulturelle barrierer, til å skape seg ei framtid sammen. For de er ikke de første skjebnen fører over oseaner, de er ikke alene om å måtte finne nytt fotfeste, om å måtte leve et liv de ikke har forestilt seg.

Handlingen i denne romanen spenner over 500 år og tre kontinenter. En fargerik fortelling, om intuisjon, lengsel, kjærlighet, og det universelle behovet for tilhørighet.Omtalte bøker