"Putins presse" vekker internasjonal oppsikt

"Putins presse" vekker internasjonal oppsikt

Jan Richard Bærugs bok Putins presse om mediavirkeligheten i Russland som kom ut forrige uke, har allerede vekket nasjonal oppmerksomhet. Forrige uke var det et langt intervju med forfatteren i Østlandsposten, og i går hadde Aftenposten en lengre artikkel om boken, en artikkel som i dag også ligger lett tilgjengelig på forsiden av Sol.no.

putin sol

Så er også en del av informasjonen forfatteren deler ganske spesiell. At vårt naboland i nord over seksti ganger har sluppet til en såkalt "norges-ekspert" på riksdekkende tv og latt henne få fortelle at Norge er et land der pedofile ikke bare får herje fritt, men at det er en villet strategi av norske myndigheter. At norsk barnevern - velsignet av norske myndigheter - derfor tar fra russiske par barna deres, fordi de norske barna altfor ofte er skadet av all incesten...

Mange russere er - også takket være media - overbevist om at det aldri har vært russiske soldater i Ukraina, selv om hundrevis har kommet hjem i likkister eller blitt tatt til fange ved fronten i Donbass.

richard øp

Og dette er bare noen av de mange løgnene russiske borgere blir foret med, så det er kanskje ikke så rart at russerne flest har et ganske negativt forhold til flere av sine naboland:

 Hvor mange ser russiske TV-nyheter minst en gang i uken? - 91%
Andel russere som sier TV er viktigste informasjonskilde -86%
Hvor mange russere bruker to eller flere uavhengige medier jevnlig? 6%
Andel russere som tviler på at de klarer å skille sannhet og løgn i informasjonsstrømmen - 46%
Hvor mange russere mener sensur er nødvendig? - 48%
Hvor mange russere mener flertallet av befolkningen ikke behøver å vite sannheten så lenge det ikke angår dem direkte.- 44%

Om boken:

Statskontrollert russisk fjernsyn er kanskje hovednøkkelen til at Vladimir Putin fortsatt sitter ved makten i Russland. Informasjonskrig, propaganda og falske nyheter har vokst jevnt og trutt helt siden Putin tok over makten nyttårsaften 1999. Med stadig større intensitet har Kreml benyttet russisk media for få russere til å like, forstå og forsvare Putin og det russiske lederskapet, samt skape motvilje mot alt som er vestlig.

Denne boka er unik ved at den sammenlikner hvordan de statskontrollerte fjernsynskanalene og det som fortsatt er igjen av mer uavhengige russiske medier rapporterer om Krim, Ukraina, Norge, Baltikum, Tsjetsjenia, Georgia, historie, politikk og en rekke andre temaer.

Boka er en hyllest til de tøffe og uavhengige journalistene i Russland som med stor integritet fortsetter å jobbe profesjonelt til tross for hyppige drap, overfall, trusler og statlig press. Boka er med på å forklare hvordan flertallet av russere ofte tenker annerledes en andre europeere, og er en påminnelse om hva som skjer når man ikke lenger makter å tenke kritisk. 

Les boken og la deg sjokkere!Omtalte bøker