Reiste fra Italia for å lansere "Venteromsnoveller"

Reiste fra Italia for å lansere "Venteromsnoveller"

Ventetiden var over 19. mars. Publikum, bestående av et dobbelt dusin, lyttet spent til hva forfatteren og den nybakte moren Tonje A. Lissandrin (42) hadde å fortelle om sin første novellesamling Venteromsnoveller.

– Tittelen kom til at tre ulike årsake, røpet forfatteren og viste til den eksplisitte forklaringen om at hun faktisk skrev store deler av teksten mens hun selv satt på ulike venterom. Boka er fin lektyre mens du venter på bussen eller tar en velfortjent pause.  Symbolsk kan også venterom illustrere ulike perioder i livet, skifter mellom ulike tilværelser.

tonje lansering2

Forfatteren forklarer det slik:

– Hovedpersonene har det til felles at de befinner seg i små venterom i livet, der noe helt uventet plutselig skjer.

I novellene tar Lassandrin tak i store hendelser i den enkeltes liv. Til tider kan hun også la hovedpersonene sine møtes. Eller nesten møtes.

– Hvorfor kommer de ikke hverandre til unnsetning?

Forfatteren lar setningen henge og får spørsmålet til å lyde som en oppfordring.

tonje3

Skuespiller Thale Tornes satt en spiss på kvelden med opplesning, tolkning av et utsnitt av bokas tekster. Tilhørerne, fra fjern og nær, Trøndelag og Italia, fikk oppleve en konsentrert og rolig debutant, som, i likhet med bokas cover, nettopp denne kvelden bidro til å åpne en hel rekke dører til nye, spennende rom.

 tonje1

Skuespiller og oppleser Thale Tornes ga liv til utdrag av Tonje A. Lissandrins tekster hentet fra novellesamlingen ”Venteromsnoveller” ( Liv forlag) her også sammen med bokbader og redaktør Marte Østmoe.

tonje4

Forfatteren hadde bare noen få dager i Norge under denne runden, men rakk å signere bøker i hele fire bokhandlere, før turen igjen gikk tilbake til Italia. Med seg på turen hjem hadde hun både den helt ferske boken, og sin nesten like ferske baby. 

Om Venteromsnoveller:

Venteromsnoveller er korte, bittersøte noveller tilegnet pausene. Ventetiden. Holdeplassen. Kaffekoppen.

Vi møter en mann som ikke kommer seg ut av maleriet. Vi møter en annen som har havnet bakerst i eks-damas klesskap. Vi møter kvinnen som drikker Amarone på en helt vanlig hverdag, samt alenefaren som sliter både med Big Bang og med sjokoladekake.

Det handler om å strande på alternativ musikksjappe under evakueringen av Boston, om å hoppe ut av et fly med drømmene sine som lodd og om å holde seg fast i et moteblad mens gulvet på venterommet bikker nedover mot et stup.

– Det hadde sett ut som en ulykke, er noe av det siste Anna rekker å si før hun sporløst forsvinner.
Felles for alle karakterene i Venteromsnoveller er at de, på linje med deg og meg, søker forklaringer, logikk og mening i tilværelsen.Omtalte bøker