Romandebutant Vidar Sandem intervjuet av Dagsavisen og Rogalands Avis

Romandebutant Vidar Sandem intervjuet av Dagsavisen og Rogalands Avis

For få uker siden debuterte dramatiker, skuespiller og tidligere teatersjef på Det norske Teatret som romanforfatter med romanen "Livet går så fort at du tror det står stille", en roman med sterke selvbiografiske trekk. HVOR selvbiografisk, ønsker forfatteren helst ikke å utdype ...

sandem i dagsavisen

«Livet går så fort.» utspiller seg på landsbygda i indre Østfold. Vidar Sandem er fra indre Østfold. Hovedpersonen er tretten år i 1960. Sandem er født i 1947. Hovedpersonen flykter hjemmefra som femtenåring. Sandem flyttet hjemmefra som femtenåring.

Som voksen jobber romanfiguren som dramatiker. Han er altså et teatermenneske. Sandem begynte ved Det Norske Teatret i 1966, som scenetekniker. Etter teaterhøyskolen og et par år ved Den Nationale Scene og ved NRK Fjernsynsteatret, kom han tilbake til Det Norske i 1975, hvor han har vært siden, i 1997–2011 som sjef. Definitivt et teatermenneske.

– Noen episoder har jeg opplevd. Noen ikke. Noen av menneskene i romanen har jeg møtt. Noen ikke. Det er både dikting og selvbiografi, i blanding. Jeg hadde lyst å prøve romanformen, syntes jeg hadde en historie å fortelle som ikke egnet seg like godt for scenen, sier han i intervjuene.

sandem i rogalands avis

 

Om boken:

 "Vi gikk nedover den bratte bakken mot vannet. Hånd i hånd. Langsomt. Veldig langsomt. Det var som om vi begge visste at her var vi trygge, her kunne ingen ødelegge for oss. Og i den bakken, med hånda hennes i min, visste jeg, at akkurat nå kunne ingenting klemme meg i stykker. Jeg kunne sikkert eksplodere, av all varmen, hjerteslagene, brannen under panna, ja, og det var greit. La det smelle. Jeg ville ikke gå i stykker. Det var nok dette folk kalte lykke."

"Livet går så fort at du tror det står stille" er en rystende og opprivende bok om en ung gutt som vokser opp med en alkoholisert og voldelig far, om guttens forhold til moren og broren, om Lise, som han forelsker seg hodestups i, og hvordan livet senere, som godt voksen mann, når moren dør, invaderes av minner og drømmer.

***Omtalte bøker