Terningkast seks for en av våre viktigste barnebøker

Terningkast seks for en av våre viktigste barnebøker

Det er lite som opprører forlagssjefen vår mye som når voksne er slemme mot små barn. Det gjelder enten det er snakk om fysisk eller psykisk mishandling, eller seksuelle overgrep. Hun skjønner det rett og slett ikke, hvordan voksne mennesker kan være slemme mot hjelpeløse barn, ofte unger som ofte både er avhengige av og har tillit til dem. Det er henne helt uforståelig. Allikevel vet hun jo at det skjer. Så hvordan kan vi unngå det? Er det noe vi som forlag kan gjøre?

Vi tror det er kunnskap som skal til for at det ikke skal skje fullt så ofte. Kunnskap hos voksne, slik at de blir flinkere til å se barn som er utsatt. Kunnskap hos de som begår overgrepene, slik at de kanskje blir i stand til å styre seg, enten det er temperament eller seksuelle lyster som driver dem.

Og ikke minst: Kunnskap hos barna.

Hvis barn VET at det som skjer med dem er galt, så er sjansen mye større for at de forteller noen om det som skjer. Og hvis den voksne VET at barna VET, så er det mindre sjanse for at de våger å skade dem. Det er jeg overbevist om. Derfor har vi utgitt en bok som heter "Emma sier nei,"  som opprinnelig kom ut i Sverige og er skrevet av Marie Bosson Rydell.

Litt om boken:

Denne boken henvender seg til alle barn. Barn som vi bryr oss om, og som vi vil beskytte. Hensikten med boken er å lære små barn at kroppen er deres egen, og at det er lov å si nei dersom noen utsetter dem for krenkende handlinger. Enten det er snakk om grove krenkelser, eller den litt for kosete tanten i familieselskapet.

Boken vil gjøre barn klar over at de ikke trenger å akseptere at noen berører dem på måter de ikke ønsker eller forstår. Etter å ha lest denne boken, vil barnet være klar over rettighetene sine.

Boken starter med historien om lille Emma. Hun liker ikke å bli klemt på av den altfor klengete tanten, men enda verre blir det når venninnens storebror vil leke hemmelige leker med henne. Hvordan skal hun få slutt på det?

I tillegg består boken av to fagdeler. En med informasjon til barna, bl.a. om hvor de kan henvende seg dersom de har blitt utsatt for overgrep.
Og en beregnet for voksne som har med barn å gjøre, en brukerveiledning der de får forslag om hvordan de kan bruke boken, både hjemme, på skolen og i barnehagen.

Denne boken finnes i dag i de fleste svenske barnehager. Også norske barn bør ha tilgang til den.

emma med terning

Boken ble nylig utgitt, og den første anmeldelsen kom i dag.

Den er skrevet av en veldig dyktig bokblogger som heter Ann-Christin Berg på bokbloggen My Criminal Mind, Hun har lest boken sammen med sønnen sin på åtte år, og hun har gitt boken terningkast SEKS!!!!

Hun skriver:

Sakset fra bokbloggen My Criminal Mind:

Utrolig viktig bok som jeg håper ALLE leser for barna sine.

Jeg trodde først at denne boken ville være litt for barnslig for min 8-åring, men budskapet i boken overskygger det at det handler om barnehage barn.
Her hjemme har vi snakket om dette temaet, altså overgrep, mange ganger. Men slike viktige temaer kan vi ikke snakke for mye om.
Emma i boken har flere vonde opplevelser som hun etter hvert deler med foreldrene. Dette viser barna at det er feil om andre tar på kroppen deres uten lov. Og at det ved å fortelle dette til voksne, kan få hjelp til å komme ut av situasjonen.

Min 8-åring sier: - Den var litt flau, men jeg lærte at det er viktig at man sier ifra om noen gjør slemme ting, og at ingen får ta på kroppen min om jeg ikke vil det»

Boken har et enkelt språk, så det også er tilpasset de yngste barna.

Jeg liker godt at det i forordet er skrevet at boken er gjennomgått av professor i barne- og ungdomspsykiatri, en kriminalinspektør og en spesialpedagog og at alle stiller seg bak boken og dens budskap.

At boken fins i de fleste svenske barnehager er topp. Jeg håper den får innpass i norske barnehager også. Jeg har fått lov av forlaget å gi boken videre til min lokale barnehage. Så håper jeg at den blir tatt i bruk og at barna får opplæring i kropp og grenser.Omtalte bøker