Vi gratulerer "Eksplodera" og Nina Bay med strålende anmeldelse i Fædrelandsvennen

Vi gratulerer "Eksplodera" og Nina Bay med strålende anmeldelse i Fædrelandsvennen

Anmelder Bjarne Tveiten i Fædrelandsvennen triller en femmer på terningen og skriver blant annet:

terning_5

«Eksplodera og heksefesten» er ei av dei bøkene som må lesast fleire gonger. Det er i seg sjølv eit kvalitetsteikn. Forteljinga er enkel og spennande nok til at barna blir rivne med. Forfattaren, som er frå Evje, morar seg sjølv og ungane med å skape nyord.

Ho har baka kaker til festen, og så kjem det: «Noen av dem (kakene) er pyntet med sjokoladehatter. Flere har havrekremfontener og små karamellvulkaner».

Illustrasjonane til Jonas A. Larsen er også tilsynelatande enkle, men då eg las boka på nytt, oppdaga eg nok eit kvalitetsteikn. Larsen utdjupar teksten, små og større detaljar ikkje berre fortel det teksten fortel, men utvidar og tolkar innhaldet. Sagt på ein annan måte, fargeteikningane tilfører teksten noko viktig som – etter mi meining – gjer at tekst og illustrasjonar forbetrar kvarandre.

Vi gratulerer både forfatter, illustratør og redaktør:-)

Om boka:

Mellom trærne i skogen, bak de høyeste fjell, bor det ei lita heks. Hun heter Eksplodera, og er ikke stort større enn en sommerfugl. Det kan være vanskelig å få øye på henne. Men, hysj … vær stille … Hører du den lyden? Den svake summingen? Det er Eksplodera. Og vet du hva hun gjør? Hun kjefter.
Det aller verste Eksplodera vet, er dragelatter. Den bråker så høyt i ørene at hun ikke hører noe som helst annet, og da klarer hun ikke å la være å kjefte. Hun tramper og hopper og hyler i vei.
Men siden hun er så liten, hører vi bare stemmen hennes som en summing i det fjerne. Bzzz… bzzz…

Første lørdag i september, hvert eneste hekseår, inviterer Eksplodera til en storstilt heksefest. Sommeren er over og kveldene blir mørkere, og det må feires. Festens høydepunkt er det syngende sivets konsert. Dersom den er vellykket, får Eksplodera en spesialbillett til heksenes høstmøte på Blokksberg. Da får hun sitte på første rad under hele konferansen, og hun får lov til å kjefte så mye hun vil fra start til slutt.
Kommer hun til å lykkes i år?

***

Dette er den femte boken i serien om Eksplodera, den lille heksa som alltid er sint.Omtalte bøker